kuchnia chińska

Co warto wiedzieć o kuchni chińskiej?

Bogactwo smaków

Kuchnia Państwa Środka pełna jest nietypowych smaków, świeżych warzyw, aromatycznych przypraw, różnych gatunków mięs i owoców morza. Poznaj najważniejsze cechy wyróżniające kuchnię chińską.

To musisz wiedzieć o kuchni chińskiej

Każdy, kto spróbuje dania z kuchni chińskiej, od razu dojdzie do wniosku, że jedzenie jest bardzo aromatyczne. Przeważają przyprawy takie, jak imbir, pieprz syczuański, ocet ryżowy. Bardzo ważne są sosy, głównie ostrygowy, sojowy czy hoisin. W daniach można wyczuć smaki słodko-słone, słodko-pikantne, jak i korzenne.

Kuchnia chińska opiera się na warzywach. Dodawane są do niemal każdego dania, w tym również obiadowego, w różnych formach np. nadziewa się nimi sajgonki czy pierożki, dodaje do makaronów oraz zup.

Podstawą wielu dań jest ryż oraz makaron ryżowy lub mie. Ucieszą się również wegetarianie, ponieważ w chińskich potrawach nie brakuje także tofu i soi. Co więcej, pochodzą one właśnie z Chin. Tofu jest bardzo ważnym źródłem wegańskiego białka, wapnia, soli mineralnych oraz witamin.

Przygotowując dania, restauracja azjatycka Tarnowo Podgórne stosuje się do krótkiego czasu smażenia na możliwie jak największym ogniu. Potrawy są przygotowywane w głębokiej patelni typu wok. Kuchnia chińska zawiera smaczne i pełne witamin komponenty, ponieważ są one przygotowywane w bambusowych koszach, do umieszczenia na patelni.

A czym jeść dania, które oferuje kuchnia chińska Tarnowo Podgórne? Oczywiście pałeczkami! W wielu polskich restauracjach, dla wygody klientów podawane są jednak również klasyczne sztućce.

Co serwuje restauracja chińska Tarnowo Podgórne?

Każde danie w kuchni chińskiej wyróżnia się wyjątkową różnorodnością smaków, ze względu na kompozycje aromatycznych przypraw i sosów. Wiele potraw powstaje na bazie mięsa wieprzowego i wołowego, ryb i owoców morza, tofu, ale również drobiu, czyli kaczki i kurczaka.

Do najpopularniejszych dań, które serwuje również W Harmonia kuchnia chińska Tarnowo Podgórne, należą:

  • kurczak gongbao — inaczej kurczak po chińsku. Pokrojone w kostkę kawałki drobiu są podawane z orzeszkami ziemnymi, przyprawami oraz szczypiorkiem,
  • zupa won ton — klarowany rosół drobiowy z kapustą pekińską, grzybami shitake, ziołami i sosami. Zupa wzbogacana jest o pierożki wonton, nadziewane mieloną wieprzowiną, którą doprawia się na ostro,
  • spring rolls z warzywami lub mięsem wieprzowym i warzywami — orientalne naleśniki w specjalnym cieście lub papierze ryżowym z farszem są popularną przystawką,
  • kaczka po pekińsku lub w innych odmianach — standardowo kaczkę po pekińsku pokrywa się glazurą z syropu maltozowego i pozostawia do wyschnięcia na 24 godziny. Następnie trafia do ceglanego pieca i jest pieczona nad ogniem z drewna drzew owocowych.

Kuchnia chińska łączy smaki słodkie ze słonymi, kwaśnymi, pikantnymi, a także występują posmaki gorzkie i cierpki. Chcesz rozsmakować się w powyższych daniach? Serwuje je Tarnowo Podgórskie restauracja chińska.

Back to Top
Ustawienia prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.